IniciActualitatParlem Telecom denuncia un moviment oligopòlic de les grans operadores en la suspensió de les portabilitats de fix i mòbil durant l’estat d’alarma

Parlem Telecom denuncia un moviment oligopòlic de les grans operadores en la suspensió de les portabilitats de fix i mòbil durant l’estat d’alarma

  • 19 Mar 2020
  • Sala de premsa
per admin
Tornar
Parlem Telecom denuncia que s’ha produït un moviment oligopòlic de les tres grans operadores de telecomunicacions de l’Estat per tal d’aturar la seva pèrdua massiva de línies de fix i mòbil aprofitant l’estat d’alarma. En concret, la companyia catalana considera que l’article 20 del Reial decret llei 8/2020, publicat avui al BOE, “de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19” perjudica greument el lliure mercat de la competència i beneficia directament Movistar, Orange i Vodafone, que han perdut en el que portem de 2020 un total de 111.000 línies de fix i que en els darrers dies havien vist incrementat significativament el número de baixes a causa de les cancel·lacions dels esdeveniments esportius. Així, aquest decret, segons Parlem Telecom, afavoriria clarament els interessos d’aquestes grans companyies.

L’article del decret prohibeix les portabilitats de numeració de fix i mòbil amb la justificació que així es podrà rebaixar la propagació del virus, ja que el Govern espanyol considera que s’ha d’evitar “la necessitat dels usuaris de desplaçar-se físicament a centres d’atenció presencial a clients” o la realització “d’intervencions físiques en els domicilis dels clients per mantenir la continuïtat en els serveis”. Des de Parlem Telecom, però, se sosté que aquest decret és incoherent tenint en compte que els clients sí poden seguir donant-se d’alta de línies noves de fix i mòbil durant l’estat d’alarma. A més, aquesta mesura, que no s’ha aplicat a cap altre estat del món afectat pel COVID-19, ni tan sols a Itàlia, és, segons el parer de l’operadora catalana, innecessària en el cas de les línies mòbil, ja que les targetes SIM s’entreguen per correu o missatgeria i no s’ha aturat cap altre servei de repartiment estatal.

Parlem Telecom recorda que la portabilitat va marcar xifres rècord el 2019 amb 7’3 milions de números mòbils canviant d’operador i 2’2 milions de portabilitats fixes. La tendència ha seguit a l’alça durant el que portem del 2020 i mentre que les tres grans companyies han perdut entre l’1 de gener i el 16 de març un total de 111.000 línies de fix — Movistar (64.000), Orange (28.000) i Vodafone (19.000)—, Másmóvil ha guanyat 63.000 noves línies i els operadors mòbils virtuals (OMVs), entre els quals es troba Parlem Telecom, n’han aconseguit 50.000. Pel que fa a les línies de mòbil, les companyies que més clients han perdut en aquest període del 2020 han estat Movistar i Orange, amb una reducció de 252.000 línies —Movistar (96.000) i Orange (156.000)—. Pel que fa a Másmóvil, ha guanyat 134.000 línies de mòbil, mentre que els OMVs n’han aconseguit 91.000 i Vodafone només 27.000. En el cas concret de Parlem Telecom, s’estaven sumant més de 1.000 noves altes per setmana ente línies de fix i mòbil durant aquest 2020.

L’operadora catalana adverteix també que el decret implica una retallada en els drets dels clients, ja que si es produeix una insatisfacció amb el servei o una manca d’aquest durant l’estat d’alarma, s’hauran de quedar forçosament amb la seva companyia en un moment en què és bàsica la bona connectivitat. En aquest sentit, Parlem Telecom també denuncia la prohibició prevista al decret de què les operadores puguin dur a terme “campanyes comercials extraordinàries de contractació de serveis de comunicacions electrònics que requereixin la portabilitat de numeració”.

Per últim, l’operadora catalana recorda que el sector de les telecomunicacions estima que la suspensió de les portabilitats podria implicar la pèrdua de 20.000 llocs de treball a tot l’Estat per la seva afectació mitjançant ERTOs en el personal de call centers, de backoffice, d’instal·ladors i de logística.