En el marc de la presentació de la jornada especialitzada en salut digital #BHHSummit 2022, Cristian Pascual, president de Barcelona Health Hub (BHH) ha anunciat que BHH ampliarà la seva seu en un futur pròxim. Aquesta ampliació serà possible, gràcies a que la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, propietària del Recinte Modernista, rehabilitarà un dels pavellons de l’ala oest, situat just enfront del Pavelló Sant Manuel, edifici que actualment alberga la seu de BHH. La rehabilitació, que suposarà una inversió del voltant 10M €, durarà un període de 2-3 anys i, a partir de la finalització de les obres, BHH disposarà de 2.500 m² més, amb el que comptarà amb un total de 7.500 m² en la seva seu.
Per a continuar avançant en aquest creixement, Pascual també ha fet una petició a l’Administració així com al sector privat per a aportar més recursos en l’àmbit de la salut digital, a fi de contribuir a reforçar el paper de Barcelona com a referent mundial en aquest àmbit. En aquesta trobada també han estat presents, Luis Badrinas, CEO de BHH i Òscar García-Esquirol, director mèdic de BHH.
Per a atreure aquests recursos, Pascual ha remarcat que el sector de la salut digital té un gran present i millor futur. Com a exemple, ha explicat el creixement que ha dut a terme l’associació BHH, que des que es va crear fa 4 anys (en 2018), amb 3 startups i 10 treballadors situats en un pavelló del Recinte Modernista de Sant Pau, actualment compta amb 60 startups i 500 treballadors en 3 pavellons i 350 membres, entre startups, corporacions, institucions sanitàries, universitats i inversors, en els cinc continents. Aquest creixement ha contribuït a posicionar a BHH com un dels principals hubs en salut digital del món.
Aquest creixement, segons ha indicat, es produeix perquè la salut digital és un sector estratègic. “Hem de tenir en compte que la pandèmia, òbviament, ha donat un impuls molt important a la recerca de solucions tecnològiques, però el futur que ens espera, amb una sanitat cada vegada més col·lapsada, ha de fer-nos pensar que una via important de garantir la sostenibilitat del sistema de salut ha de passar necessàriament per la implementació d’aquesta mena de solucions. I nosaltres, des de Barcelona Health Hub, som aquí per a promoure tota classe d’aliances perquè aquesta innovació i la seva posterior transferència al sector es produeixi per a millorar la qualitat de vida i la salut de les persones i per a generar també activitat econòmica a la ciutat.”
Pascual també ha emfatitzat que aquesta tendència a l’alça del sector es deu a una major preocupació de la població per tenir una millor qualitat de vida. Així, ha recordat que “si fa uns anys anàvem al metge només quan ens trobàvem malament -el “sickcare”-, ara també ho fem per a poder anticipar possibles patologies futures i tractar-les -el “healthcare”-. I és que ara volem viure més anys i en millors condicions. Volem jugar al tennis amb 80 anys. I això, òbviament, genera un ventall dpossibilitats molt ampli a l’hora d’innovar i crear productes i serveis de valor”.
Per a afermar el creixement, Pascual ha recordat la importància de potenciar la col·laboració públic-privada. En aquest sentit, ha recordat que aquest estiu, BHH i l’Hospital de Sant Pau van impulsar la creació del Centre de Validacions Clíniques de Solucions Digitals. L’objectiu d’aquesta unitat és avaluar i validar clínicament la viabilitat, seguretat i efectivitat de solucions digitals i nous processos assistencials; facilitar la transferència de la tecnologia a l’entorn sanitari i promoure l’adopció de tecnologies sanitàries innovadores plantejades per empreses i entitats públiques del sector sanitari.
En aquests moments el centre inicia l’estudi de tres solucions de salut digital. La primera es basa en un software que optimitza el procés d’adherència al tractament, des de la pauta mèdica fins a la presa de medicació. La segona valida un software que mitjançant intel·ligència artificial analitza l’estat de les artèries coronàries a través d’una prova d’imatge. La tercera validació estudia la capacitat que té un programari per a analitzar gestos facials mitjançant intel·ligència artificial, per a predir el grau d’estrès laboral i la probabilitat de “burnout” dels professionals.
En aquest context, i per a donar resposta a les oportunitats i reptes als quals ha de fer front el sector de la salut digital, BHH celebrarà el pròxim 26 d’octubre en el Recinte Modernista de Sant Pau la jornada #BHHSummit 2022 – Solving Real Challenges in Healthcare que comptarà amb la participació de 50 professionals de la salut. En aquestes sessions, s’analitzarà, entre altres qüestions, com les aliances i associacions s’han convertit en el principal impulsor del progrés dins de les diverses indústries relacionades amb la salut digital -des de startups fins a companyies d’assegurances, hospitals o farmacèutiques-. Així mateix, es tractarà sobre la necessitat de potenciar la innovació, sobre com donar resposta a la creixent demanda sanitària i sobre les tecnologies més avantguardistes que estan ajudant a fer front als desafiaments actuals.
La sessió inaugural anirà a càrrec de Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde, i de Lluís Juncà, director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya.