Coincidint amb la festivitat de Tots Sants, Cementiris de Barcelona (CB) ha donat a conèixer aquest matí la inversió de 3 milions d’euros duta a terme per l’entitat durant el darrer any per recuperar patrimoni històric i restaurar els recintes funeraris de la ciutat. Entre les rehabilitacions més rellevants, es troba la de la capella del Cementiri del Poblenou, que va ser projectada l’any 1828 per l’arquitecte Antoni Ginesi i de la qual s’ha reformat l’interior i l’exterior. La remodelació de la capella, que té una façana neoclàssica i diversos elements decoratius d’art egipci, permet que els ciutadans puguin accedir-hi durant les rutes al Cementiri del Poblenou, i habilita un espai per acollir actes religiosos i culturals.
L’acte, on s’ha fet un repàs de les accions més destacades de CB en el decurs de l’any i on s’han donat a conèixer les diverses reformes dutes a terme als cementiris de Poblenou, Sant Andreu, Montjuïc, Sants i Les Corts, ha servit per presentar un nou servei d’enterrament d’època amb carrossa fúnebre tirada per dos cavalls (*), que recupera la cerimònia funerària que se celebrava a la ciutat fins a mitjan segle XX. D’aquesta manera, CB no només recupera el patrimoni cultural material dels cementiris barcelonins, sinó també el seu patrimoni immaterial.
El president de Cementiris de Barcelona i regidor de Medi Ambient i Sarrià-Sant Gervasi de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Puigdollers, i el director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, també han presentat durant l’acte la nova exposició de deu peces escultòriques funeràries, que han estat restaurades per l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. La col·lecció és d’accés gratuït i s’exhibirà a l’antiga sala de juntes neoclàssica del cementiri del Poblenou, que també ha estat reformada durant el darrer any.
Enterraments d’època
Es tracta d’un servei pioner a l’estat, que recupera una tradició que es remunta al segle XIX, quan els seguicis fúnebres es feien pels carrers de Barcelona. El difunt serà traslladat en una carrossa des de l’entrada del cementiri fins a la sepultura. Aquest cotxe fúnebre, que anirà tirat per dos cavalls, serà conduït per un xofer i presidirà un enterrament d’època ambientat per un conjunt musical.
* Podeu accedir a una simulació en vídeo d’un enterrament d’època en el canal de Youtube de Cementiris de Barcelona: http://youtu.be/SpyBkEBfWzw
Columbari xiprer: nou servei per dipositar les cendres
Amb la voluntat de donar resposta a l’augment de la demanda en incineracions (representen el 43,5% dels enterraments del 2012), CB ha creat un nou model de columbaris cineraris en la zona del Jardí de la Mediterrània del Cementiri de Montjuïc. Es tracta de dues escultures d’acer Corten i vidre en forma d’arbre xiprer, que disposen cadascuna d’espai per a vint-i-quatre columbaris. Cada columbari està habilitat per a vàries urnes, on el descans de les cendres garanteix el respecte a l’entorn.
Aquest nou model confirma els esforços de Cementiris de Barcelona per aconseguir que es dipositin les cendres en els cementiris. Actualment, gràcies als esforços duts a terme per l’entitat, el 35% de les cendres es dipositen als espais habilitats als recintes funeraris de la ciutat. Aquest percentatge representa un increment d’un 15% en els darrers cinc anys, ja que s’ha passat del 20% comptabilitzat el 2007 al 35% del 2012. Cementiris de Barcelona disposa de diverses instal•lacions per a aquesta finalitat:
• El Bosc d’Espargiment de Cendres del Cementiri de Collserola
• El memorial al Cementiri de Collserola
• El Jardí del Repòs dels cementiris de Montjuïc i Collserola
• El Jardí d’Espargiment de Cendres, el Jardí de les Aromes i el Jardí de la Mediterrània del Cementiri de Montjuïc
• Els Columbaris Cineraris de diversos cementiris (els recintes funeraris disposen de prop de 4.000 columbaris)