- El nomenament coincideix amb el 60è aniversari d’Enciclopèdia Catalana, que aposta per reforçar el seu paper en la divulgació de la llengua i la cultura catalanes en entorns digitals.
- L’editorial educativa Text, la principal activitat econòmica d’Enciclopèdia Catalana, impulsarà en aquesta nova etapa la digitalització i l’ús de la intel·ligència artificial per continuar creant materials pedagògics interactius i innovadors.
Coincidint amb el seu 60è aniversari, Enciclopèdia Catalana ha nomenat Consol Vancells com a directora general. Amb una trajectòria destacada en gestió estratègica i cultural, Vancells liderarà una nova etapa centrada a afrontar els reptes de la transformació digital i reforçar el foment de la llengua i la cultura catalanes. “Enciclopèdia Catalana té el privilegi de comptar amb sis dècades de rigor lingüístic i qualitat de continguts i amb un equip d’editors i professionals experimentats i competents. Aquesta base ens permet afrontar els reptes actuals, com la lluita contra la desinformació i l'ús exigent de la intel·ligència artificial”, assegura Vancells.
En aquesta línia, l’entitat ampliarà en els propers mesos els continguts dels seus portals de coneixement digitals, totalment oberts i gratuïts: Enciclopèdia.cat (que disposa actualment de 400.000 articles amb informació de referència de qualitat), Diccionari.cat (que acull a dia d’avui el Gran Diccionari de la llengua catalana i 14 diccionaris més, la majoria bilingües) i Divulcat.cat (un projecte pioner de divulgació científica en llengua catalana); tots tres, eines essencials per al foment de la llengua i la cultura catalanes.
L’editorial Text: lideratge en innovació educativa
La principal activitat econòmica d’Enciclopèdia Catalana és l’editorial Text, un referent al sector educatiu català. Amb un ampli catàleg de materials en paper i digitals, Text ofereix solucions formatives híbrides per a estudiants de primària, secundària i batxillerat.
Durant aquesta nova etapa, l’editorial reforçarà la seva aposta per la digitalització i l’ús de la intel·ligència artificial per continuar creant materials pedagògics interactius i innovadors. “Volem que Text segueixi sent un en exemple d’innovació i de rigor. Els llibres només són la punta de l’iceberg d’un projecte educatiu ric, ambiciós, híbrid, i transversal”, ha resumit Vancells.
El perfil de Consol Vancells
Amb més de 25 anys d’experiència en gestió estratègica i cultural, comunicació corporativa i màrqueting digital, Consol Vancells assumeix el repte de liderar Enciclopèdia Catalana en aquesta nova etapa. Llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona, compta amb un certificat d’Special Studies in Administration and Management per la Universitat de Harvard i un màster en Social Media Branding & Digital Strategy per la Universitat Ramon Llull – La Salle.
Vancells ha estat responsable de l’estratègia de la marca Barcelona a l’Ajuntament de Barcelona, directora de comunicació i màrqueting del Teatre Nacional de Catalunya i cofundadora de la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia per a la infància amb càncer a Catalunya.
Vancells és la primera dona que assumeix la direcció d’Enciclopèdia Catalana en tota la història de l’entitat. La seva incorporació s’ha dut a terme després d’un procés de selecció entre diverses candidatures.
Sobre Enciclopèdia Catalana
L’origen d’Enciclopèdia Catalana es remunta a l’any 1965 i està molt vinculat a l’èxit i la rellevància social i cultural de la Gran Enciclopèdia Catalana. L’any 1980 es va crear la Fundació Enciclopèdia Catalana per aglutinar totes les empreses de l’entitat, que van constituir un grup editorial sòlid amb una forta presència al sector durant dècades i un ferm compromís amb la llengua i la cultura catalanes. L’any 2024, després de la venda d’alguns dels seus segells editorials, Enciclopèdia Catalana va donar continuïtat al seu projecte d’educació i coneixement en català al servei del país, reafirmant-se així en els seus objectius fundacionals.
Aquest 2025, Enciclopèdia Catalana celebra el seu 60è aniversari iniciant una nova etapa per projectar-se cap al futur, a través dels tres portals digitals de coneixement (Enciclopèdia.cat, Diccionari.cat i Divulcat.cat), l’editorial educativa Text i els segells Enciclopèdia, Enciclopèdia Art i Diccionaris de l’Enciclopèdia. L’impuls de la llengua i la cultura catalanes també es transmet amb altres accions, com l’organització anual del Certamen de Lectura en Veu Alta, que aquest curs 2024-25 celebra la 21a edició.
El Patronat de la Fundació, que compta amb un total de nou membres, està encapçalat pel president Xavier Cambra i Vergés, el vicepresident Carles Sumarroca i Claverol, i el secretari Josep Lluís Vilaseca i Requena. La resta de membres del patronat són Àngel Castiñeira i Fernández, Laia Corbella Amorós, Ada Ferrer i Carbonell, Francesc Julià Ametller, Irene Rigau i Oliver i Laia Terrón i Marín.