IniciActualitatEditorial. El bram del lleó

Editorial. El bram del lleó

  • 01 Des 2017
  • Opinió
per Toni Rodriguez Pujol
Tornar

A la barana del palau d’en Pere el Gran al Monestir de Santes Creus hi ha un lleó sotmetent amb violència un porc senglar. Gairebé a tocar, a l’església, hi ha la magnifica tomba del comte-rei, aixecada sobre una banyera romana de color porpra. Al costat, sota un llosa senzilla i gairebé monàstica, reposa Roger de Llúria, l’almirall sicilià que va pintar les quatre barres al llom de tots els peixos del Mare Nostrum i encara fa guàrdia, als peus de la tomba del seu senyor, per evitar-ne la profanació i vetllar pel seu descans etern.

“Propaganda, publicitat”, respon el guia quan li preguntes.

Efectivament, el lleó representa el poder, i per tant, la reialesa. El porc senglar, els proscrits i per tant els enemics del rei. I el color porpra, la riquesa, que també és un símbol de poder. No hi ha poder sense representació, ni representació sense propaganda. D’aquí venen els uniformes militars, les litúrgies religioses, la pintura renaixentista, els cotxes de luxe i els abrics de pell que fins no fa gaire es posaven les senyores riques per anar al Liceu.

Codificar o des-codificar aquests senyals ha estat sempre una tasca útil i necessària pels principals observadors de la història, que són els historiadors i els periodistes. Uns a posteriori i els altres treballant contra rellotge, mentre passen les coses i fins i tot abans que passin.

De coses, aquest mes desembre en passaran moltes. I tothom en donarà la seva versió. La nostra obligació com a comunicadors és recomanar a la nostra petita comunitat d’amics i clients que no donin mai per bona cap informació que no estigui contrastada ni prou avalada per alguna font coneguda, pública i mínimament fiable. I, encara més, que un  cop fet això, practiquin el noble exercici de l’anàlisi de fonts, per tal d’esbrinar, abans de prendre cap posició concreta, qui diu què, perquè ho diu i a quins interessos de pura propaganda respon.

No fos cas que al final en fem un embolic i no sapiguem distingir qui és el lleó, qui és el porc senglar, qui és el l’almirall i qui es el rei que aspira a passar a la història enfilat damunt d’una banyera romana de color porpra.

Bon desembre, bones eleccions, bon Nadal i bon any per a tothom.