Sota el lema "És temps de moure's" i amb l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar, el Departament d’Esports i l’Agència de Salut Pública de Catalunya celebra, aquest diumenge 6 d’abril, el Dia Mundial de l’Activitat Física.
Promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme és l'objectiu principal de la celebració, aquest diumenge 6 d’abril, del Dia Mundial de l’activitat física, una iniciativa que aquest any, el Departament d’Esports i l’Agència de Salut Pública catalana emmarquen sota el lema “És temps de moure’s”.
El DMAF és una iniciativa que promou hàbits de vida activa per a tota la població seguint les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que recomana acumular un mínim de 150-300 minuts d’activitat física d’intensitat moderada a la setmana en persones adultes i gent gran, practicar un mínim de 60 minuts d’activitat física d’intensitat moderada-vigorosa cada dia en infants i adolescents i limitar el temps destinat a activitats sedentàries, especialment el temps de pantalla durant el temps lliure, i substituir-lo per activitat física de qualsevol intensitat.
Augmenta l’ús de pantalles entre els més joves en detriment del temps dedicat a l’activitat física
Segons dades recents, l'ús de pantalles entre nens i adolescents a Catalunya presenta xifres destacades.
El novembre del 2023, una enquesta va revelar que el 36% dels estudiants de 4t d'ESO utilitzen el mòbil més de tres hores al dia, mentre que el 35% l'utilitzen entre una i tres hores. Aquest consum augmenta a l’adolescència arribant a una mitjana diària de 8 hores i 20 minuts diaris davant de pantalles.
Els estudis apunten, a més, que aquest ús va en augment respecte als últims anys, perquè cada vegada hi ha més dispositius disponibles, més temps d'exposició i un augment en l'ús de xarxes socials.
Aquest ús excessiu de pantalles no només implica un augment del sedentarisme entre els més joves sinó que disminueix considerablement el temps per dedicar a altres activitats que impliquin pràctica esportiva i moviment físic, una realitat que suposa una preocupació creixent pels possibles efectes negatius sobre el benestar emocional i psicològic dels joves.
El Consell Esportiu del Baix Llobregat mourà prop de 1.600 infants i joves cap a l’activitat física
En aquest escenari i amb l’objectiu de revertir aquesta realitat, aquest any, sota el lema “És temps de moure’s”, el Consell Esportiu del Baix Llobregat (CEBLLOB) se suma a la celebració del Dia Mundial de l’activitat física posant en marxa iniciatives de promoció esportiva que mouran cap a l’activitat física prop de 1.600 joves i infants de la comarca.
Activitats com una Masterclass de Zumba, que impulsarà els més joves a practicar activitat física a través del ball, curses d’orientació, per promoure el running o les trobades de jocs populars que donaran a conèixer jocs tradicionals que res tenen a veure amb l’ús de pantalles i videojocs són algunes de les iniciatives amb què el Consell, fidel al seu compromís d’educar en valors a partir de la pràctica esportiva, busca conscienciar a infants i joves de la necessitat de practicar activitat física com a element fonamental de salut i benestar.