En el marc de la vuitena edició del Fòrum Indústria 4.0, que ha reunit aquest matí més de 150 professionals del sector al Dfactory Barcelona, el projecte de “Fàbrica intel·ligent GEDIA” de GEDIA ESPAÑA guanya el Premi Indústria 4.0. Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ha destacat “la capacitat del DFactory de generar comunitat i oportunitats”. “Volem que sigui un referent internacional de la indústria 4.0”, ha afegit Navarro.
La presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero, ha explicat que “la indústria 5.0 parla de persones, resiliència i sostenibilitat. Ha de ser multidisciplinària, multimodal i intergeneracional”. Els accèssits Indústria 4.0 han sigut pels projectes “Seguretat i eficiència en les infraestructures” de la consultora d’enginyeria i tecnològica Chatu Tech i “Compactbot” de la fabricant de maquinària POSIMAT.
La Fàbrica Intel·ligent GEDIA, un cas d’èxit de transformació digital
El jurat del Premi Indústria 4.0 ha atorgat el guardó al projecte de transformació digital de la nova planta d’estampació en calent 4.300 m² de GEDIA ESPAÑA a Santa Margarida i els Monjos. L’empresa, que pertany a la multinacional alemana GEDIA Automotive Group, ha digitalitzat el centre productiu per complet amb l’objectiu de donar un salt qualitatiu, millorar la productivitat i aconseguir, en definitiva, l’excel·lència operativa. Segons el jurat, “la Fàbrica Intel·ligent GEDIA és un bon exemple d’implantació exitosa de solucions d’indústria 4.0”.
La consultora tecnològica i d’enginyeria Chatu Tech ha rebut l’accèssit Indústria 4.0 pel projecte “Seguretat i eficiència en les infraestructures”, “una clara mostra de la capacitat del nostre país per desenvolupar i proveir (no només implantar) tecnologia capdavantera a nivell global”. Chatu Tech aporta solucions avançades als sectors de la construcció, les infraestructures, l’obra civil i també en el camp de la logística i el control de béns mobles, per a la captació, transmissió i processament de dades, inspirades en els conceptes de l’Internet de les Coses (IoT), la indústria 4.0 i les ciutats i comunitats intel·ligents.
Compactbot, el posicionador robòtic rotatiu ultra compacte de POSIMAT, aconsegueix també l’accèssit Indústria 4.0 del Fòrum d’enguany. Amb Compactbot es pot automatitzar la línia d’ompliment d’ampolles buides de manera ràpida i senzilla, segons el jurat, “és una solució que demostra que, per consolidats que estiguin certs àmbits de la producció, sempre hi ha opcions de desenvolupament tecnològic amb importants guanys d’operativitat”.
El Fòrum per excel·lència de la indústria 4.0
El Fòrum Indústria 4.0, organitzat per la Comissió de Transformació Digital, ha esdevingut la trobada per excel·lència del sector i enguany ha reunit a més de 150 professionals d’aquest àmbit. Al llarg de la jornada, s’han presentat les últimes tecnologies i novetats en IoT, intel·ligència artificial, visió artificial i 3D. La logística 4.0 també ha sigut protagonista amb experiències i testimonis d’empreses d’aquest sector com Bleecker Technologies, Gandolapp, Hardman i True Cold.
La Comissió de Transformació Digital està formada per membres dels col·legis d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, d’Enginyers Industrials i d’Enginyeria Informàtica de Catalunya, així com de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació i de l’AIQS.