IniciActualitatEls cuiners del vaixell ‘Juan Sebastián de Elcano’ atraquen a la Boqueria

Els cuiners del vaixell ‘Juan Sebastián de Elcano’ atraquen a la Boqueria

  • 22 Mar 2022
  • Sala de premsa
per admin
Tornar

Amb motiu de la desena visita del vaixell ‘Juan Sebastián de Elcano’ a la ciutat -que no atracava a Barcelona des del 2004-, el mercat de la Boqueria ha acollit avui un showcooking protagonitzat per dos cuiners del buc –Francisco Javier Vargas i Luis Estévez-, i pel xef Quim Márquez, del restaurant ‘El Quim de la Boqueria’.

I és que, fins al diumenge 20 de març, el vaixell-escola de l’Armada recala a Barcelona -atracat al moll Barcelona Nord del Port de Barcelona-, en el marc del seu 94è Creuer d’Instrucció. Es tracta de l’últim dels tres que commemoren el “V Centenari de la primera volta al món de Magallanes i Elcano (1519-1522)”.

Els cuiners del buc han elaborat un fals carpaccio de ‘zamburiña’ sota llit marí i gambot en textura, típic dels seus àpats protocol·laris, mentre que Quim Márquez s’ha centrat en un mar i muntanya: ou a baixa temperatura amb gambes, musclos, calamarsets i ‘cap i pota’ a la catalana.

Òscar Ubide, gerent de la Boqueria, ha inaugurat la sessió amb unes paraules d’agraïment als tripulants del vaixell. “La gastronomia ens uneix a tots. Després de mesos de travessia, seure a taula es converteix en un moment excepcional”, ha afirmat Ubide. El tinent Antonio Castillo de la Torre ha agafat la paraula, assegurant que “és un autèntic privilegi poder estar aquí, ja que feia 18 anys que no veníem a Barcelona”. “El vaixell és una representació d’Espanya allà on anem, i de què es pot estar més orgullós que de la nostra gastronomia?”.

Els cuiners del buc -Francisco Javier Vargas i Luis Estévez- han explicat als assistents que cada dia preparen un menú comú per als 251 tripulants del vaixell, que s’adapta en cas que algú tingui alguna al·lèrgia. “Procurem que el menú sigui equilibrat i que s’assembli al màxim al que podrien menjar a casa, perquè no la trobin tant a faltar”.

El seu equip de cuina està format per sis persones que fan torns, ja que la cuina està oberta pràcticament les 24 hores del dia. “El departament de rebost i de queviures és el que s’encarrega de les compres”, afirmen els cuiners, que també asseguren que poden arribar a estar 36 dies sense trepitjar port. Algunes de les dificultats amb què es troben són la mida reduïda de la cuina i, sobretot, el continu moviment del vaixell.

Quim Márquez, xef d’‘El Quim de la Boqueria’, explica que ja fa 32 anys que és a la Boqueria, on és conegut per la seva gran varietat de receptes a partir de l’ou ferrat: un dels seus plats estrella són els ous ferrats amb calamarsets. Les seves elaboracions homenatgen la cuina tradicional catalana i, tal com ell afirma, “a Catalunya som molt defensors del mar i muntanya”.

Recupera la sessió en streaming: https://youtu.be/d7x29KDm_Qk