La planta solar fotovoltaica “El Pla de la Font” s’ubica en una superfície de 4 Ha, que suposa un 0,08% del total del terme municipal.Amb una potència instal·lada prevista de 2,4 MW, es preveu que la instal·lació generi 200 MWh a l’any d’energia renovable, una producció capaç de cobrir el consum anual d’unes 1.500 llars. La inversió prevista és d’1,9 milions d’euros.
Estabanell, empresa de referència dels sectors energètic i de les telecomunicacions amb seu a Granollers, inicia la construcció de la planta solar fotovoltaica 'El Pla de la Font', situada al terme municipal de Vidreres, a la comarca de La Selva. Es tracta del primer parc solar que Estabanell construeix a Catalunya. Pere Borràs, director de Generació d’Estabanell, destaca la importància d’aquest projecte com a primer parc propi de la companyia i manifesta que “tot i que aquest projecte ha trigat menys de l’habitual, 2 anys, en arribar a la fase de construcció, fa més de cinc anys que treballem en la tramitació de projectes de generació d’energia renovable a Catalunya i, per això, haver pogut engegar les primeres obres d’instal·lació de ‘El Pla de la Font’ esdevé una fita important”.
Amb una superfície de 4 hectàrees i una inversió d’1,9 milions d’euros, el parc solar ocuparà el 0,08% del terme municipal i comptarà amb una potència instal·lada de 2,4 MW. La instal·lació generarà 4.200 MWh anuals, energia suficient per cobrir el consum d’aproximadament 1.500 llars durant 12 mesos. A més, contribuirà a la reducció d’emissions de CO2 a l’atmosfera en 630 tones anuals, l’equivalent a les emissions de 315 cotxes de combustió a l’any.
Des de la filial de generació de renovables d’Estabanell es preveu que aquesta instal·lació estigui enllestida abans de l’estiu. “No obstant, un cop finalitzada la construcció, s’ha de tramitar la posada en servei per poder iniciar la generació d’energia. Aquest tràmit, avui dia, a Catalunya s’allarga més d’un any, En un escenari com l’actual, en el que estem lluny dels objectius de renovables que ens havíem fixat per al 2030 per tal de combatre l’emergència climàtica, creiem que aquest termini s’hauria de reduir considerablement”, explica Borràs.
Compromís amb la transició energètica
Aquest parc s’emmarca dins l’estratègia d’Estabanell per contribuir a la transició energètica des d’una acció local i transversal dins la companyia, però amb una mirada global. Perquè, tal com afirma el director de la filial de generació d’Estabanell: “‘El Pla de la Font’ és només el primer pas d’un model de generació que promovem des d’Estabanell de parcs distribuïts, proporcionats i integrats en el territori, que afavorirà el desenvolupament de les renovables a Catalunya. I, alhora, que té com a objectiu autoabastir-nos per oferir als nostres clients energia renovable, com hem fet sempre, però a preus més estables i competitius que no depenguin tant dels embats geopolítics i dels mercats internacionals”.
Aquest model de generar energia d’origen renovable, que aposta per produir-la mitjançant moltes petites i mitjanes fonts de generació a prop dels punts de consum i de connexió a la xarxa de distribució, és el que es coneix com generació distribuïda. I el model de generació d’Estabanell, que es defineix com a ‘360’, impulsa alhora l’autoconsum residencial, l’industrial i les comunitats energètiques, amb aquest tipus de parcs solars fotovoltaics distribuïts pel territori i que es projecten adaptant-los a la idiosincràsia de cada zona.
Ubicació estratègica i respectuosa amb l’entorn
L’emplaçament del parc solar 'El Pla de la Font' ha estat escollit seguint criteris de sostenibilitat i integració paisatgística. Els terrenys seleccionats presenten sòls amb limitacions pel cultiu, concretament de Classe III, amb dificultats per a l’ús agrícola degut a la capacitat de retenció d’humitat i el pendent del terreny, entre d’altres factors.
A més, el parc es troba en una zona propera a un polígon industrial i a l’autovia C-35, fet que redueix el seu impacte visual i garanteix una connexió eficient amb la xarxa elèctrica existent. La connexió es farà a només 300 metres de la instal·lació, amb cablejat soterrat per minimitzar l’impacte en l’entorn i evitar la construcció de noves infraestructures aèries.
D’acord amb el compromís d’Estabanell amb el respecte pel medi ambient, el projecte inclou mesures específiques per a la seva integració. En els perímetres nord, oest i est de la instal·lació es plantaran individus d’arboç (Arbutus Unedo), una espècie autòctona de port alt que actuarà com a pantalla visual, reduint l’impacte visual del parc i afavorint la seva integració amb el paisatge.
A més, es preveu la plantació d’espècies herbàcies pròpies de la zona mitjançant tècniques d’hidrosembra entre els panells i sota les plaques solars. Aquesta mesura millorarà la integració paisatgística del parc i també contribuirà a la conservació dels hàbitats naturals i a la biodiversitat de l’entorn.
Referent en generació d’energia verda
Estabanell compta actualment amb 21 projectes de generació d’energia solar fotovoltaica a Catalunya. Aquesta xifra la posiciona com l'empresa catalana capdavantera en nombre de parcs fotovoltaics en fase d’Informació Pública al territori.
Els 21 projectes estan distribuïts per tot Catalunya i prop de la meitat es troben en fase de tramitació administrativa. En concret, la companyia disposa de 15 projectes a la demarcació de Barcelona, 2 a Girona i 4 a Tarragona, sumant un total de 73 MW de potència instal·lada i una inversió propera als 50 milions d’euros per a la seva posada en funcionament. A més, Estabanell també compta amb 2 projectes a l’Aragó i 1 a Andalusia. Actualment, l’únic parc fotovoltaic en funcionament de la companyia és el de Cañada de Lentisco, situat a Múrcia, operatiu des de l’any 2023.