- La Fundació d’Empresaris de Catalunya, que celebra enguany el seu 20è aniversari, organitza el XIII Fòrum FemCAT sota el títol “Catalan Legacies: Projectem la Catalunya del 2044” el proper 12 de novembre al Petit Palau del Palau de la Música Catalana
- L’empresari Oriol Guixà, president de FemCAT, ha fet balanç de l’evolució de Catalunya en els últims 20 anys i ha destacat les fortaleses i debilitats del país en els quatre eixos fundacionals de la fundació: la competitivitat, la capacitat d’emprenedoria i d’innovació, la projecció al món i la cohesió social
- El XIII Fòrum FemCAT comptarà amb ponents de prestigi internacional com Peter Sahlas, Xavier Amatriain, Joan Cañellas, Albert Esplugas, Albert Esteve, Laia Gasch, Gemma de les Coves, Israel Ruiz, Ramon Pastor, David Miró o Ignasi Puig; el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, clourà l’acte de celebració i i el president del Parlament, Josep Rull, serà l'encarregat d'inaugurar-lo
Barcelona, 23 d’octubre de 2024. Per tal d’aconseguir que Catalunya sigui un dels millors països del món l’any 2044, cal potenciar la competitivitat, la innovació, la projecció exterior i la cohesió social. Per fer-ho, cal afrontar de forma immediata tres grans reptes: la inestabilitat geopolítica, la immigració i el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA).
Així ho sosté la Fundació d’Empresaris de Catalunya (FemCAT), una organització privada d’empresaris i empresàries que gestionen més de 500 companyies a Catalunya, amb un volum de facturació equivalent al 10% del PIB del territori. Per abordar aquests reptes en profunditat, l’entitat organitza el XIII Fòrum FemCAT sota el títol “Catalan Legacies: Projectem la Catalunya del 2044” el 12 de novembre al Petit Palau del Palau de la Música Catalana.
Aquest esdeveniment commemora el 20è aniversari de FemCAT, que avui ha fet balanç de l’evolució de Catalunya des del 2004 en els quatre grans eixos que, segons la Fundació, defineixen la prosperitat del país: la competitivitat, la capacitat emprenedora i d’innovació, la projecció de Catalunya al món i la cohesió social. Oriol Guixà, president de FemCAT, i Muntsa Vilalta, directora general de FemCAT, proposen treballar des d’avui accions per garantir la fortalesa de l’economia catalana a llarg termini.
A grans trets, segons la diagnosi de FemCAT, Catalunya presenta un creixement positiu pel que fa al PIB, en ocupació i en exportacions, tanmateix hauria de millorar en productivitat, en finançament, en inversió d’infraestructures, en el model energètic, en nivell d’idiomes estrangers i en assolir un sistema públic eficaç. Pel que fa a la capacitat emprenedora i d’innovació, tenim un país de talent i amb actius importants en recerca i coneixement; ara bé, és necessària una millora en la relació fluïda entre universitat i empresa, en la implantació de la formació professional dual, i en les estructures de finançament per a la creació i creixement d’empreses. Des de la perspectiva de FemCAT, seguim tenint un país que mira al món, un hub d’esdeveniments i convencions mundials, però podem aspirar a ser seu d’agències internacionals i guanyarem si potenciem molt més la “marca Catalunya” per impulsar el territori.
Per últim, és fonamental treballar la cohesió social, aprofitar els valors que ens identifiquen com a societat i transmetre’ls davant el nou escenari de la Catalunya dels 8 milions actuals i considerant el creixement previst per la migració en les dues properes dècades. FemCAT defensa que cal promoure més el català com a llengua de prestigi i d’acollida, cal dur a terme més esforços per garantir la integració de la immigració amb increment de recursos, polítiques educatives inclusives i un pla integral de cohesió social, així com fomentar una cultura oberta a la transmissió de valors de respecte i tolerància. En aquest sentit, posa en relleu la necessitat de recuperar la posició de Catalunya en l’índex de progrés social.
L’esforç de FemCAT en aquests 20 anys per ajudar a construir una Catalunya de progrés ha estat considerable, treballant sempre des de la mirada empresarial, amb una orientació clara a l’acció i al “FER”, amb visió llarga, amb una voluntat ferma de col·laborar amb altres institucions. Això s’ha dut a terme amb programes com el d’Escola i Empresa, viatges de benchmarking, o amb la participació en projectes de rellevància com el BIST o el FERA per a la reforma de l’administració pública, entre d’altres.
Uns ponents de primer ordre internacional
En referència al Fòrum “Catalan Legacies: Projectem la Catalunya del 2044”, Guixà i Vilalta han posat en valor l’excel·lència empresarial i acadèmica dels ponents que hi participaran: professionals catalans d’alt nivell que han desenvolupat la seva trajectòria a l’estranger i han assolit posicions d’alt rang. Aquesta circumstància els permetrà aportar una visió externa de les necessitats i reptes que ha d’afrontar Catalunya de cara al 2044.
L’excepció la trobem amb Peter Sahlas que obrirà la jornada amb una ponència inaugural centrada en la posició d’Europa davant les grans potències mundials. Sahlas és un advocat expert en drets humans i president del Consell de la Fundació Pierre Elliott Trudeau. Xavier Amatriain, vicepresident de Google i líder de l’equip de producte en IA, tancarà l’acte amb una ponència dedicada a la intel·ligència artificial.
Durant la jornada se celebrarà també un debat sobre la competitivitat empresarial, on participaran Joan Cañellas, CEO de Ficosa North America, i Albert Esplugas, Cap de Relacions d’analistes d’IA Generativa de Serveis Web d’Amazon; un diàleg sobre la cohesió social a càrrec de Albert Esteve, Director del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) i Laia Gasch, Directora del World Cities Culture Forum; una taula rodona centrada en la innovació i l’emprenedoria amb Gemma de les Coves, professora d'investigació ICREA a la UPF i física afiliada a la Universitat d’Innsbruck, Israel Ruiz, president d’Engine Ventures i Ex-Vicepresident Executiu del MIT, i Ramon Pastor, Director General mundial del negoci d'impressió 3D metalls i Director General del Centre Internacional d'HP Barcelona; i un debat sobre les potències del món a càrrec de David Miró, director de la filial d'Horus Development & Consulting a Londres, i Ignasi Puig, fundador i CEO de PRET-A-COM. El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, clourà la jornada del XIII Fòrum FemCAT, on es preveu l’assistència de 400 persones.