Aquest desenvolupament tecnològic, basat en la bioelectroconversió microbiana, ha estat dut a terme per un consorci multidisciplinari liderat per Leitat, amb la participació de Facsa i la Universitat de Girona. El projecte ha aconseguit optimitzar els processos de conversió de CO₂ i aigües residuals en biocombustibles, superant els rendiments obtinguts amb tecnologies anteriors i reduint significativament els costos de producció.
Després de tres anys de recerca, el projecte GAIA ha arribat al final amb resultats prometedors que suposen un avenç significatiu en la producció de biocombustibles sostenibles, com el biometà i el butanol, a partir de recursos renovables com el CO₂ i les aigües residuals. Aquest desenvolupament tecnològic, basat en la bioelectroconversió microbiana, ha permès optimitzar tant el disseny com l'operativa de sistemes bioelèctrics, i ha posicionat la tecnologia com una opció viable en la lluita per la descarbonització i l'economia circular.
El projecte, dut a terme per un consorci multidisciplinari liderat per Leitat en què han participat Facsa i la Universitat de Girona (UdG), ha aconseguit identificar les millors condicions operatives i materials per construir reactors eficients. Aquests avenços permeten millorar la productivitat del procés i reduir els costos de producció, apropant la tecnologia GAIA a una possible comercialització en el futur.
Un full de ruta cap a la comercialització
En aquest sentit, una de les fites més rellevants del projecte ha estat el disseny d'una cel·la a escala pilot, que servirà com a base per a investigacions futures en entorns reals, com ara les estacions depuradores d'aigües residuals (EDARs). Aquest desenvolupament permetrà convertir aquestes instal·lacions en autèntiques biorefineries, potenciant el seu paper en la producció d'energia sostenible i la contribució a la descarbonització.
L'anàlisi tecno-econòmica realitzada durant el projecte ha revelat els millors escenaris per implementar la tecnologia GAIA a les depuradores urbanes, aprofitant els corrents d'aigua residual i CO₂ per generar biocombustibles de manera eficient i sostenible.
"A Leitat ens enorgulleix haver contribuït a convertir una tecnologia emergent en una solució real que pot transformar les emissions de diòxid de carboni a metà mitjançant un procés de bioelectroconversió utilitzant fonts d'energia renovable", assenyala Eduard Borràs, Area Manager a Leitat. "Aquest avenç reforça el nostre compromís amb la innovació i el desenvolupament de tecnologies bioelectroquímiques que impulsin la descarbonització de l'economia", afegeix.
“La investigació ens ha permès avançar en el desenvolupament d’una plataforma bioelectroquímica per a la producció de biocombustibles a partir d’un gas d’efecte hivernacle com el diòxid de carboni (CO₂). Aquest projecte ha facilitat una millor comprensió de les condicions operatives necessàries per a la producció selectiva de biocombustibles, així com del paper dels microorganismes com a biocatalitzadors en aquest procés”, explica Sebastià Puig, professor associat a la UdG.
Per la seva banda, Gracia Silvestre, tècnic de projectes de R+D+i de Facsa, assegura que aquesta investigació “obre noves i interessants possibilitats per a la depuració de les aigües residuals urbanes i la valorització de corrents de CO₂ residuals simultàniament”. I afegeix que "l'escalat d'aquesta tecnologia és fonamental per continuar investigant en el seu potencial, ja que hem pogut identificar els millors escenaris reals on la tecnologia podria tenir més èxit d'implantació en el futur".
Finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU, el projecte GAIA deixa un full de ruta clar per a la implementació futura d'aquesta tecnologia, amb l'objectiu de crear noves oportunitats de negoci i promoure una societat més respectuosa amb el medi ambient.
Leitat, soci estratègic per a entitats responsables amb el medi ambient
Aquest projecte respon al ferm compromís de Leitat per la investigació i la innovació com a eines clau per transformar reptes tecnològics en solucions amb alt valor sòcia i mediambiental amb vista a un futur més net i sostenible. Així, els darrers deu anys, el centre tecnològic ha participat en més de 90 projectes finançats per la Comissió Europea vinculats a la preservació del medi ambient i, actualment, treballa en 14 projectes enfocats al tractament i la reutilització d'aigües.
Peu de foto: Cel·les d'electrometanogènesi utilitzades al laboratori per a la conversió de CO₂ a metà