El mercat de la Boqueria ha reconegut avui la tasca de Joan Bayen, ‘Juanito’, el mític propietari del bar Pinotxo. Es tracta del tret de sortida de ‘El Consell de Savis’, un nou cicle que pretén homenatjar a personatges emblemàtics relacionats amb el món de la gastronomia.
L’acte ha comptat amb una tertúlia on Alberto Herrero, de l’editorial Genco Ediciones, el restaurador Carles Gaig i l’actor Joan Pera han conversat al voltant de la seva figura, tot explicant anècdotes, curiositats i experiències personals i professionals.
L’actor Joan Pera ha recordat que des dels seus inicis, quan va debutar en el món del teatre, es va anar creant una tradició d’acabar la jornada al bar Pinotxo. La Boqueria és casa seva: “Soc un client del Pinotxo que fa d’actor quan puc”. I ha volgut destacar el seu somriure i la seva generositat. “El Juanito és el millor que tenim a la Boqueria, és una persona que representa la nostra manera de ser i de fer”. A més a més, ha recomanat els seus cigrons i el seu pernil a tots els assistents.
Per la seva banda, en Carles Gaig ha remarcat que el propietari del Pinotxo “sempre està content, tira endavant i, sobretot, ajuda a vendre Barcelona”. “En Juanito dona autenticitat al projecte de Barcelona com a ciutat amable, d’acollida, vital, i gràcies a ell la gent s’emporta un record immillorable”. A més a més, ha explicat que és “un enamorat de la Boqueria, el mercat on comença la nostra cultura i la nostra cuina”. “La xarxa de mercats que tenim a Barcelona no existeix enlloc, som uns privilegiats”. “Per a mi, dintre dels mercats el far és la Boqueria, i dins del mercat, el far és el Pinotxo”. “No us podeu perdre els seus tallats!”
Juanito, de vuitanta-set anys, ha volgut destacar que la Boqueria “és el millor mercat que tenim a Barcelona, i també el millor d’Europa. Vagis on vagis tothom ens coneix, tenim alguna cosa especial”. De fet, “molts restauradors troben coses que no troben enlloc, i per això el Pinotxo està situat a la Boqueria”. “No em vull jubilar, soc molt afortunat amb la meva feina, estic al mercat des que era ben petit”. “Després de casar-me amb la meva dona, el millor que he fet ha estat casar-me amb la Boqueria”.
Òscar Ubide, gerent del mercat, ha afirmat que “el primer acte del nou Consell de Savis no podía començar d’una altra manera que no fos amb algú de la casa. I si hi ha algú que representa el nom de la Boqueria és el Pinotxo”. “En Juanito, que fa anys corria maratons i fins i tot va portar la torxa Olímpica des de Colón a plaça Catalunya, és la punta de llança del mercat i és tot un plaer treballar amb ell, amb una persona tan autèntica”.
Finalment, la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha dit que “necessitem referents com en Juanito”, ja que la vida que hi ha al darrere de cada gest i de cada somriure és el que han convertit a la Boqueria i als mercats de Barcelona en tot un referent a nivell internacional”.
Durant les pròximes setmanes, ‘El Consell de Savis’ estarà protagonitzat per Josep Lladonosa (7 Portes, Quatre Barres, Majestic… i autor de diversos llibres de cuina), Josep Solà (Bodega Sepúlveda), Francesc Fortí (El Recó d’en Binu), Isidre Gironès (Ca l’Isidre) i Jean-Louis Neichel (Restaurant Neichel).
Fotografies de Josep Rodenas, de l’agència Genco. El retrat del Juanito és obra de Salvador García González.