Escolta-ho en àudio aquí.
Vivim en una era on la comunicació és immediata, dinàmica i, sobretot, digital. Com diuen alguns titulars que hem llegit aquestes setmanes, sovint la comunicació és més digital que en viu, cosa que naturalment ens alarma a uns quants. La generació que ara té entre 18 i 30 anys (o Generació Z) s’ha format en un món connectat, on les xarxes socials són molt més que un espai d’entreteniment: són eines de treball, de creixement personal i de construcció d’identitat. Això té uns avantatges, però també algunes responsabilitats. La manera com ens comuniquem no només defineix la nostra imatge digital, sinó que també pot influir en els altres. Per això, és fonamental fer un ús conscient de les xarxes, contrastant les informacions i fomentant diàlegs constructius que aportin valor tant a la nostra comunitat com al nostre futur professional. La informació veraç, responsable, ètica, és un dret recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans (article 10) però també una responsabilitat de les institucions, les empreses i els mitjans de comunicació.
Al procés de creixement personal, tenir referents pot marcar la diferència. Sovint, en la joventut busquem inspiració en persones que han recorregut un camí similar al que voldríem seguir. Per experiència pròpia, conèixer professionals més madurs m’ha ajudat a tenir més perspectiva i a trobar respostes a dubtes que en solitari serien més difícils de resoldre. Els mentors són persones que van apareixent a la teva vida professional i, si t’esforces a mantenir el contacte, són un tresor. A Intermèdia Comunicació, gràcies a la proposta i impuls de la nostra companya Míriam León, de les més joves de l’equip, hem engegat InterGeneració. La idea és organitzar un cicle de trobades que busca apropar líders joves a les generacions més joves per compartir coneixements, experiències i aprenentatges. La primera sessió va ser ahir mateix, i va ser una oportunitat única per escoltar i conversar amb Xavier Capellades, CEO del grup Parlem. Aquí podreu saber-ne més de com va anar la inauguració del cicle.
A tots els més joves de 30 que llegiu això, us animo a aprofitar aquestes trobades. Més enllà del que podem aprendre a la universitat, o en videotutorials o pòdcasts, hi ha un valor immens en l’intercanvi humà, en escoltar històries reals i en establir connexions que poden ser decisives per al nostre futur. La comunicació responsable no és només què diem, sinó també a qui escoltem i de qui aprenem. Per això, aprofitar les experiències d’aquells que ja han recorregut part del camí pot ser un dels millors regals per al nostre creixement personal i professional.
Com deia Aristòtil, “líder és el que coneix el camí, recorre el camí i mostra el camí”.