IniciActualitatLeitat se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat liderant projectes que aposten per la neutralitat climàtica

Leitat se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat liderant projectes que aposten per la neutralitat climàtica

  • 18 Set 2024
  • Sala de premsa
Tornar

El centre tecnològic lidera i coordina investigacions europees que aspiren a trobar combustibles del futur alternatius als fòssils. Els projectes NET-Fuels i Fuels-C es basen en l'elaboració de biocombustibles, X-SEED aposta per desenvolupar una producció d'hidrogen més eficient i econòmic i DigiCell cerca l'eficiència i l'optimització de la cadena de valor de les bateries.

Leitat, el centre tecnològic de referència nacional i europeu acreditat per ACCIÓ i reconegut pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebra del 16 al 22 de setembre, reafirmant el seu compromís amb la sostenibilitat com eina clau per pal·liar els efectes el canvi climàtic. Per tal de contribuir a la neutralitat climàtica i un futur més respectuós amb el medi ambient, l'entitat lidera i participa en investigacions europees pioneres que busquen trobar alternatives als combustibles fòssils, optimitzar de manera més eficient i sostenible la cadena de valor de les bateries i també treballa en l'impuls de la producció d'hidrogen renovable.

Al llarg de 42 mesos, el centre participa en el projecte europea X-SEED, que neix amb la missió de desenvolupar un electrolitzador capaç de generar hidrogen renovable de forma més eficient i a un cost de producció més baix que els electrolitzadors utilitzats actualment a la indústria. La investigació parteix de la concepció de l'hidrogen com un vector energètic alternatiu als combustibles fòssils que permetrà augmentar la descarbonització de l'economia, especialment en aquells processos on l'energia elèctrica no sigui la millor opció o no compleixi els objectius requerits.

El projecte es basa en una tecnologia innovadora que utilitza les condicions de pressió i temperatura supercrítiques de l'aigua com a estratègia per reduir l'energia requerida en la producció d'hidrogen, alhora que disminueix la necessitat de catalitzadors i membranes, primeres matèries més escasses i d’un alt cost.

El projecte X-SEED compta amb el suport econòmic de la Unió Europea, i està impulsat per un consorci liderat per Leitat, que compta amb la participació de diferents empreses europees: Snam S.p.A., Particular Materials S.R.L, Industrie De Nora S.p.A i la Universitat Tècnica de Dinamarca.

Un altre dels projectes liderat per Leitat és NET-Fuels, que compta amb la participació de la Universitat de Bolonya, Fraunhofer UMSICHT, Silesian Uni of Technology, Ithaka Institute, REACH Innovation i WRG Europe. En aquest cas, la investigació desenvolupa una nova via per produir biocombustibles sense emissions de carboni a partir de residus biogènics de baix valor, com ara el digestat, el resultat de la digestió d'una matèria primera biodegradable, o l'aprofitament dels residus de la fusta de rebuig o la poda.

Mitjançant una combinació de conversió termoquímica, la separació d'hidrogen de gas de síntesi, la combustió oxigenada del gas de cua, la conversió bioelectroquímica del CO₂ en metà i el segrest de carboni al biocarbó, el procés també generarà com a producte addicional un intermediari de biocombustible, l'oli de piròlisi d'alta qualitat, que ha demostrat que és una via de conversió a combustible de reemplaçament.

D'altra banda, i també sota el lideratge de Leitat, es desenvolupa el projecte Fuels-C, que se centra a incrementar la producció de biocombustibles avançats per al transport marítim i terrestre utilitzant residus orgànics i CO₂. Per fer-ho, s'implementen tecnologies innovadores que converteixen residus orgànics biogènics i CO₂ en biocombustibles líquids i gasosos (metà (CH4), amoníac (NH3), àcid fòrmic i etanol) per utilitzar-los en piles de combustible, amb la finalitat d'avaluar-ne la viabilitat econòmica i ambiental, creant noves oportunitats de negoci. A la investigació, que tindrà una durada de 42 mesos, també hi participen la Universitat de Girona, la Universitat de Burgos, la Sociedad De Fomento Agricola Castellonense SA, CNR-ICCOM; Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzo (Bèlgica); Commissariat A L’Energie Atomique Et Aux Energies (França); Bluenergy Revolution Scr (Itàlia); Goodfuels BV (Paisos Baixos); Consiglio Nazionale Delle Ricerche, (Itàlia); Magellan Circle – European Affairs Consultancy (Portugal); Isle Utilities Limited (Regne Unit). El seu èxit reforçarà el lideratge de la UE en matèria de ciència i tecnologia al mercat dels biocombustibles.

Transformar el procés de fabricació de bateries per a vehicles elèctrics, perquè sigui més eficients, fiables i sostenibles, és l'objectiu del projecte DigiCell, en què participa el centre tecnològic Leitat juntament amb un equip multidisciplinari. La finalitat és desenvolupar noves eines de mesura per a materials i models de bateries, combinant intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic. Una tecnologia que es podrà aplicar, no només a bateries d'ions de liti, sinó també a solucions que no siguin d'aquest material, amb la finalitat de generar un impacte durador en el futur tecnològic de la creació de bateries.