En el marc del congrés tecnològic BNEW, organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, el Barcelona Health Hub (BHH) ha celebrat la taula rodona “Casos d’èxit de startups en salut digital” en la qual s’han abordat els principals reptes i obstacles als quals han de fer front les startups del sector, així com les seves propostes per a millorar la implementació de les seves solucions tecnològiques.
En la taula redona han participat Frederic Llordachs de Doctomatic, Xavier Oleart de Edryx Healthcare, Jordi Serrano d’Universal Doctor, Javier d’Oca de IOMED i Helena Torras emprenedora i moderadora de la sessió.
Els participants han coincidit que en els últims anys els centres hospitalaris i altres entitats del sector han accelerat el seu ritme de funcionament per a adaptar les solucions tecnològiques que els proposen les startups. Malgrat això, encara existeix cert decalatge que demora l’adopció d’aquestes solucions.
Així mateix, han coincidit en que aquest sector està molt regulat i “a vegades es confon ser garantista que les startups siguin les úniques que innovin en el sector”.
Més inversió
El tema clau és com s’aconsegueix el finançament i la relació amb els inversors. En aquest sentit, els ponents han destacat que per a invertir en salut digital es requereix d’un perfil d’inversors específic que entengui el sector i la casuística particular d’una startup i, conseqüentment, que sigui pacient en les primeres fases de funcionament perquè aquestes són clau per al creixement i consolidació del projecte.
Així mateix, han recordat la necessitat d’una major inversió en les primeres fases d’una startup (fases pre seed i seed).
Oportunitat per a provar les solucions tecnològiques
Una altra petició dels emprenedors presents ha estat la de facilitar els tests de les solucions tecnològiques que han desenvolupat en hospitals, mútues o entitats que gestionen la salut dels pacients: “que ens donin l’oportunitat de provar els nostres invents”.
Suport institucional a les startups
Els ceos participants també han reclamat més suport institucional perquè empreses emprenedores locals tinguin les mateixes oportunitats que les startups americanes o alemanyes. La col·laboració entre els diferents òrgans autonòmics i aconseguir compartir informació sobre els projectes que funcionen en un lloc per a aplicar-lo en altres ciutats i es puguin beneficiar més ciutadans és una altra de les reivindicacions que s’han plantejat en el debat.
Sobre Barcelona Health Hub
Barcelona Health Hub és una associació sense ànim de lucre, que va néixer en 2018 amb la missió d’accelerar la transformació en l’àmbit de la salut digital i la seva transferència al sector.
Actualment, BHH ocupa 5.000 metres quadrats dels pavellons de Sant Manuel, Sant Leopold i el d’Operacions del Recinte Modernista de Sant Pau, on estan allotjades 33 startups amb un total de 184 treballadors i també funciona com un centre d’interacció entre més de 350 membres (startups, corporacions, institucions sanitàries, universitats i inversors), amb presència als cinc continents. Aquest creixement en el nombre de membres, així com els projectes que es duen a terme, juntament amb el fet de tractar-se d’un hub especialitzat en salut digital, han contribuït a posicionar BHH com un dels 10 millors hubs en salut digital del món.