IniciActualitatMés de 100 empreses es troben per debatre sobre la igualtat i les violències masclistes en l’entorn laboral

Més de 100 empreses es troben per debatre sobre la igualtat i les violències masclistes en l’entorn laboral

  • 20 Nov 2024
  • Sala de premsa
Tornar

 

  • La jornada ha reunit més d’un centenar de representants del teixit empresarial i social del territori per abordar la paritat, la igualtat de gènere a les empreses i les estratègies per garantir espais lliures de violències.
  • La formació és una de les eines clau per aconseguir la igualtat, ja que permet tenir un lloc de treball de qualitat, una independència econòmica, i en conseqüència, autonomia i empoderament. 

En el marc del 25-N (Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones), més d’un centenar d’empreses catalanes s’han reunit per debatre sobre els reptes que afronten en matèria d’igualtat i com garantir entorns laborals lliures de violències. La jornada ha servit per posar de manifest la responsabilitat que tenen les empreses a l’hora de crear cultures laborals inclusives i respectuoses, així com el seu paper clau com a agents de canvi i promotores de polítiques que garanteixin la igualtat de gènere. L’objectiu és que les organitzacions treballin per ser motors de transformació, impulsant accions socials que possibilitin un entorn laboral equitatiu, on totes les persones tinguin les mateixes oportunitats sense discriminacions per raó de gènere.

A la jornada, celebrada a l’auditori de la Blanquerna, ha participat la secretària de Feminismes del Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, Yolanda Ferrer, qui ha destacat que la desigualtat i les violències masclistes són la punta de l’iceberg d’un sistema que discrimina el 50% de la població pel simple fet de ser dones. En la seva intervenció, Ferrer ha fet una crida a teixir aliances entre tots i empreses de tots els sectors per avançar cap a una societat més equitativa i garantir una democràcia real.

Anna Sorli Gorriz i Sira Vilardell Canal, presidenta i directora de la Fundació Sorli, han posat el focus en la necessitat de treballar per un canvi cultural cap a una societat més equitativa i justa. “Les empreses són un motor clau, tant a nivell intern, amb influència directa sobre les persones treballadores, com a nivell extern, per la seva capacitat de projectar valors i influir a la clientela i a la societat”, han destacat. Iniciatives com aquesta jornada tenen l’objectiu de visibilitzar i incentivar a les organitzacions a liderar un canvi cap a un entorn laboral més inclusiu.

 

Esther Nin: garantir el dret a la diferència, i no la diferència de drets

La conferència inaugural ha anat a càrrec d’Esther Nin, advocada, directiva d’empresa i membre del col·lectiu 50/50 lideratges compartits. Nin ha fet un recorregut històric de l’origen de la desigualtat i la inferioritat - en bona mesura marcat per la insignificança històrica–, que ja es troba a la Bíblia, la mitologia, els grans filòsofs, l’imperi romà… Nin ha afirmat que "no es pot ser lliure si no s’és igual" i que “el contrari de la igualtat no és la diferència, sinó la desigualtat”. Així doncs, “s’ha de garantir el dret a la diferència, i no la diferència de drets”.

El polinomi d’or és la clau de la igualtat: es comença per la formació, es continua amb un lloc de treball i es passa a tenir un salari, fet que contribueix a ser independent. Gràcies a l’educació, les dones poden accedir a llocs de treball de qualitat, aconseguint independència econòmica, i, com a conseqüència, autonomia, llibertat i empoderament. 

Nin ha afegit que “la biologia no pot marcar el que has de fer durant la teva vida, i que la igualtat real és el patrimoni que té la societat. La igualtat és sentit comú, i tot i que avui dia reconeixem el talent femení, encara queda molta feina per aconseguir la paritat a les empreses i a la societat en general”.

 

Taula d’empreses: la formació, un element clau per garantir la igualtat

A continuació, representants del teixit empresarial català -FGC, Xocolates Simón Coll i la Blanquerna - URL- han compartit amb les persones assistents les seves experiències i bones pràctiques per impulsar entorns laborals lliures de violències masclistes.

Carles Ruiz Novella, president Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, un sector molt masculinitzat, ha destacat la importància d’impartir formació a tots els nivells de l’empresa, de fer una mirada conjunta, tenir voluntat de canvi i comptar amb la complicitat de totes les persones integrants de l’empresa. 

Marc Polo López, degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, ha remarcat que la principal resistència és la formació: “no és el mateix tenir estudis que estar educat. Pots ser un catedràtic sense tenir educació de gènere. S’ha d’apostar per la formació com a pas previ a la legislació”. 

Maria Coll, sisena generació familiar i directora de Xocolates Simón Coll, també ha posat de manifest la importància de la formació continuada. Va aterrar a l’empresa fa vint anys, i tenia clar que “volia ser un agent de canvi”, canviar l’status quo i donar visibilitat a les treballadores. “Les dones hem de cultivar la mentalitat directiva, hem d’imaginar-nos liderant, dirigint, manant, perquè quan arribi el moment la dona estigui en el punt òptim per dur a terme aquesta tasca”, ha afegit. 

 

Estrena del curtmetratge de ficció ‘Bonita’

La jornada ha finalitzat amb l’estrena del curtmetratge de ficció ‘Bonita’, una obra que reflexiona sobre el masclisme i les violències de gènere en l’entorn laboral i social. El film, dirigit per Eva Santana i Albert Carbó i protagonitzat per Maria Molins i Martí Cordero, vol visibilitzar i aturar la violència en el seu primer graó, amb un missatge de solidaritat i empoderament de la dona.

Durant la sessió, la directora i l’actriu han afirmat que “el curtmetratge resumeix i mostra molt bé el que és la por i les agressions psicològiques, molt difícils de demostrar i detectar”. “La por fa ferides molt profundes, i mica en mica hem d’aconseguir que la por acabi canviant de bàndol”. Finalment, la directora del film, l’Eva Santana, ha recordat a tots els homes que “ser feminista és sexy” i ha animat a totes les dones a empoderar-se.