Parlem Telecom i la Creu Roja han aconseguit recaptar 15.080 euros en 7 dies per a la iniciativa solidària d’urgència “Dona una SIM”, amb la qual es garantirà que la majoria de persones refugiades ucraïneses que han sol·licitat protecció internacional a Catalunya puguin comunicar-se telefònicament amb les seves famílies i dur a terme les gestions telefòniques necessàries a tot l’Estat. Els fons recaptats en la campanya, que s’ha fet a través de la plataforma “Dona una Sim” (http://www.donaunasim.cat/), permetran finançar més de 1.500 targetes SIM, que es lliuraran a les persones ucraïneses que les necessitin durant el procés d’instal·lar-se a Catalunya com a destí final a través de l’acció humanitària del Programa d’Acollida de la Creu Roja. Els responsables de la iniciativa han estipulat que, amb una donació de 10 euros, es pot lliurar una SIM de 3 mesos de durada a cada família ucraïnesa refugiada.
La iniciativa, que va estar oberta entre el 5 i l’11 d’abril, ha superat el seu objectiu inicial de 1.000 SIM gràcies al suport de particulars i d’empreses i entitats vinculades al sector TIC. Així, s’han sumat a la campanya companyies com SOSmatic, Avante Evolumedia, MST Holding o Kaizenstep, a més de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació. També s’han produït aportacions d’Infoself i Aproop, ambdues empreses del Grup Parlem Telecom.
Cobertura de necessitats bàsiques de comunicació
Les SIM que es lliuraran en aquesta campanya solidària permeten fer trucades nacionals i internacionals, navegar per Internet i emprar la missatgeria instantània (com per exemple, Whatsapp o Telegram) amb una capacitat de 5Gb al mes amb trucades il·limitades a Ucraïna. Estan precarregades i activades durant un període tres mesos i atorguen accés gratuït als telèfons 900 i 112, aquest últim respectiu a emergències. La Creu Roja incideix en el fet que la desubicació i l’impacte psicològic que experimenten moltes de les persones refugiades que arriben a Catalunya —majoritàriament, dones amb infants petits— fan necessari un restabliment immediat de les comunicacions amb les seves famílies d’Ucraïna, així com un suport en les gestions burocràtiques en el seu nou país d’acollida. La iniciativa “Dona una SIM” busca ser, per tant, un suport a totes aquestes persones en les seves primeres setmanes a Catalunya i s’inspira en els Convenis de Ginebra, que reconeixen la importància del restabliment dels contactes familiars entre les persones separades per un conflicte armat, una catàstrofe natural o les migracions.
Actualment, la Creu Roja ha atès a més de 22.000 persones refugiades que han arribat al territori català procedents d’Ucraïna, a les quals 5.641 en fa l’allotjament d’urgència en 34 municipis.