IniciActualitatQuartes jornades de la Fundació Sorli sobre l’abordatge de les violències masclistes a l’empresa

Quartes jornades de la Fundació Sorli sobre l’abordatge de les violències masclistes a l’empresa

  • 23 Nov 2023
  • Sala de premsa
per admin
Tornar

En el marc del 25-N (Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones), la Fundació Sorli ha celebrat avui, 21 de novembre, a l’Espai Francesca Bonnemaison, les quartes jornades sobre l’abordatge de les violències masclistes a l’empresa. Un espai de reflexió i debat dirigit a empreses que hagin emprès o vulguin emprendre el camí cap a la igualtat efectiva. 

L’acte s’ha inaugurat amb la benvinguda institucional de la presidenta delegada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Eva Baró i Ramos: “És molt important que les organitzacions públiques i privades qüestionin el patriarcat i que promoguin lideratges més horitzontals, constructius, humans i respectuosos”. Anna Sorli Gorriz, presidenta de la Fundació Sorli, i Berta Canals i Renau, directora de la fundació, han introduit la jornada, que ha posat el focus en com adaptar les empreses a un nou entorn social. 

Masculinitat, S.A.

L’encarregat d’impartir la conferència inaugural ha estat Miguel Lorente Acosta, professor de Medicina Legal de la Universitat de Granada i metge forense, especialitzat en violència de gènere i bioètica. Va ser Delegat del Govern per a la Violència de Gènere, adscrit al Ministeri d’Igualtat, entre els anys 2008 i 2011. Lorente ha establert el marc teòric i pràctic de la realitat de les violències masclistes a l’empresa i ha aportat llum sobre “la part amagada” dels estils de lideratge que imperen. “El masclisme és una realitat dinàmica que es va adaptant a les noves circumstàncies. Actualment, estem en un procés de transformació cultural gràcies al feminisme i a les dones”. També ha destacat que el masclisme ve donat per la cultura de la nostra societat des de petits: “Per no ser masclista, cal deixar de ser-ho, ja que naixem, creixem i ens relacionem sota aquesta influència”. Respecte a l’àmbit empresarial, Lorente ha afegit que “com més masculinitzat és l’ambient d’una feina, més assetjament sexual existeix”.

Experiències empresarials cap al camí de la igualtat en el món laboral

Finalitzada la xerrada, s’ha obert un espai dedicat a conèixer experiències d’un seguit d’empreses pioneres en la matèria, amb la participació de Juliana Vilert, directora d’Organització i Persones de FGC; Dulcinea Mejide, directora de Diversitat i Inclusió d’AGBAR; Ana Rodríguez Cala, consultora de Projectes Estratègic, Qualitat, RSC i Agenda 2030 de la Fundació Sant Francesc d’Assís i emèrita de l’Institut Català d’Oncologia, i Berta Canals Renau, directora de la Fundació SORLI.

Juliana Vilert ha abordat el moviment HeForShe a FGC i les jornades sobre igualtat que han celebrat en els darrers anys: “No només era important incorporar dones en un sector molt masculinitzat, sinó també incorporar la perspectiva de gènere”. Dulcinea Mejide, d’AGBAR, ha parlat de la corresponsabilitat, de la importància d’empoderar el trencament dels estereotips i del moviment Men in Care, que engloba les noves masculinitats i els nous rols dels homes dins de la societat. 

Ana Rodríguez Cala ha reflexionat sobre el tractament de la violència de gènere en el món de la salut (perspectiva de gènere en la formació, implementació de protocols, campanyes de sensibilització…): “El tracte discriminatori i la medicalització excesiva són dues formes de desigualtat de gènere en l’ambit de la salut que requereixen una atenció urgent”. Per últim, Berta Canals ha explicat les mesures que s’adopten a Sorli per lluitar per la igualtat efectiva, per implementar una mirada més àmplia sobre les violències masclistes i per acompanyar les víctimes d’aquestes violències.

El 30 de novembre, la Fundació Sorli realitzarà a més una sessió extraordinària gratuïta sobre detecció i acompanyament des de l’empresa a les dones que viuen o han viscut una situació de violència de gènere.

Avui, la tasca feta des de la Fundació Sorli ha permès ajudar a més de 250 empreses de tot Catalunya, que han rebut formació sobre com abordar casos de violència masclista amb perspectiva de gènere dins de les seves organitzacions. Amb les eines apreses a les formacions, s’han pogut identificar i resoldre casos de violència masclista que, fins al moment, passaven desapercebuts.