- La presidenta i consellera delegada de Paradores de Turismo de España presideix el Comitè Organitzador de l'esdeveniment, que tindrà lloc els propers
dies 2 i 3 d'abril a l'auditori de CosmoCaixa de Barcelona. - Els grans destins d'Europa i de la resta de continents estan impulsant la transformació cap a un nou model turístic, que conciliï turisme i ciutat, mantenint la seva condició de locomotora per a l'economia.
- 94 milions de turistes internacionals van arribar a Espanya en 2024, un 10% més, mentre que la despesa també va augmentar un 16% interanual, fins assolir els 126.000 milions d'euros.
- El Summit té com a socis globals a: Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Turisme de Catalunya, Aena, Aigües de Barcelona, La Roca Village, Paradores, Turisme de Barcelona i Veolia. A més, compta amb Vueling com a patrocinador i amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i la Fundació “la Caixa” com a col·laboradors, així com amb Hosteltur com a media partner.
Barcelona acollirà els propers 2 i 3 d'abril el Tourism & Economy Barcelona Summit 2025, sota el títol: “Un nou turisme resilient i sostenible: Grans ciutats i la proposta de Barcelona”. Amb aquesta cimera, que tindrà lloc a l'auditori de CosmoCaixa, la capital catalana reforça el seu lideratge com a seu de debats dinamitzadors de l'economia, a més de destinació turística de referència a Europa.
La presidenta del Comitè Organitzador és Raquel Sánchez, actual presidenta i consellera delegada de Paradores de Turismo de España i, prèviament, ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. El Summit té com a socis globals a: Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Turisme de Catalunya, Aena, Aigües de Barcelona, La Roca Village, Paradores, Turisme de Barcelona i Veolia. A més, compta amb Vueling com a patrocinador i amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i la Fundació “la Caixa” com a col·laboradors, així com amb Hosteltur com a media partner.
La cimera reunirà a destacades personalitats del sector públic i privat, entre ells: Salvador Illa, president de la Generalitat de Catalunya; Jordi Hereu, ministre d'Indústria i Turisme; Jaume Collboni, alcalde de Barcelona i president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona; Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona;
Antonio Balmón, vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i alcalde de Cornellà; Rosario Sánchez Grau, secretària d'Estat de Turisme; Zurab Pololikashvili, secretari General d'ONU Turisme; Cristina Lagé, directora general de Turisme de Catalunya; Miguel Sanz, director general de Turespaña; Maurici Lucena, president d'Aena; Elena Foguet, directora de negoci a Espanya de The Bicester Collection (Value Retail); Felipe Campos, conseller delegat d'Aigües de Barcelona; Manel Cermerón, conseller delegat de Veolia; David Rico, director general de CaixaBank Hotels & Tourism; Luis García Cristóbal, director general a Espanya de UnionPay International; Mateu Hernández, director general de Turisme de Barcelona i Enrique Martínez, president de Segittur.
Durant dues jornades, es debatrà l'actual situació del turisme a Europa i a Espanya, on resulta indispensable evolucionar cap a un nou model. En aquest sentit, cal preservar l'impuls econòmic, destacant el rellevant pes en el PIB (12,9% en 2024 i 13,2% previst per a 2025), però al mateix temps, conciliar turisme i ciutat, eliminant externalitats negatives, amb la finalitat de garantir una convivència equilibrada entre turistes i residents locals.
Barcelona impulsa el desenvolupament d'iniciatives dirigides en aquest sentit, que així mateix s'estan implantant en altres grans capitals europees i mundials. No en va, altres països del nostre entorn, com Grècia, Itàlia o França, es troben davant problemàtiques similars i també en ple debat cap a la cerca de solucions adequades.
Un motor econòmic amb nous plantejaments
El model turístic vigent, sorgit fa més de mig segle, continua rendint excel·lents xifres econòmiques, però donat el seu creixement exponencial, resulta cada vegada menys compatible amb els actuals criteris de sostenibilitat social. Així, segons dades de l'INE, Espanya va rebre 94 milions de turistes estrangers en el 2024 (+10% interanual), que van realitzar una despesa de 126.000 milions d'euros (+16%). De cara a enguany, la consultora Braintrust preveu 98 milions d’arribades (+4,2%) i una despesa de 135.800 milions (+7,5%). Segons aquesta mateixa font, el turisme pot assolir fins al 15% del PIB i generar un 20% d'ocupació directa i indirecta al nostre país a mitjà termini.
Catalunya, per la seva banda, va ser el 2024 la comunitat autònoma que va acumular més visitants internacionals i va rebre més despesa, amb més de 19,9 milions d'arribades (+9,7% interanual) i 23.745 milions d'euros (+11,8%), seguida per Balears i Canàries. Aquests tres territoris són també els que pateixen en grau més alt les externalitats negatives generades per l'activitat turística tradicional. Menys de dos milions de residents reben gairebé 30 milions de visitants anuals en la capital catalana, xifra similar a la de Canàries, on també dos milions de residents acullen a prop de quinze milions de turistes. Aquest desequilibri afecta a l'autenticitat dels municipis més tensionats, que corren el perill de convertir-se en parcs temàtics, i dificulta la convivència amb els residents.
Segons dades de CaixaBank Research, el cost de l'habitatge als municipis turístics espanyols és un 83% superior respecte als que no ho són. En aquest sentit,
l’Ajuntament de Barcelona ha fet públic que preu del lloguer s'ha incrementat un 68% en la darrera dècada i que extingirà 10.000 llicències de pisos turístics en 2028. Alacant, informa la consultora Mabrian, ostenta la major taxa d'habitatges d'ús turístic per habitant, amb 19,9 enfront del 6,8 de mitjana nacional, i el consistori ja ha activat una moratòria de dos anys en la concessió de noves llicències VUT, amb la finalitat de regular el seu impacte en el teixit urbà i social.
Els prop de 30 milions de visitants anuals que rep Barcelona realitzen una despesa superior als 10.000 milions d'euros i generen més de 155.000 llocs de treball. Així mateix, és la ciutat on hi ha més concentració d'hotels d'Espanya, amb una taxa de 2,8 per quilòmetre quadrat, que depassa a Balears (2,6) i a Sevilla (2,5), les tres molt per sobre del 1,6 de mitjana (dades de Mabrian). Aquest gran impacte arriba també als municipis de l'àrea metropolitana barcelonina, destacant òbviament el Prat del Llobregat, on es troba l'aeroport.
Noves tipologies de turistes
El canvi d'era del turisme està marcat per la necessitat de trobar solucions que mantinguin el caràcter de locomotora econòmica, però al mateix temps, suprimeixin les externalitats negatives i equilibrin la convivència amb els residents. En aquest sentit, els destins amb projecció global ja pugnen per captar nous segments de viatgers que es defineixen en funció de la forma de vida a la qual aspiren. Així, actualment podem distingir entre:
- Nòmades digitals: professionals que treballen de manera remota des de diferents punts del planeta.
- Executius que s'instal·len en una destinació diferent al seu lloc d'origen i poden acabar convertint-se en residents i inversors.
- Residents intermitents, que divideixen la seva vida entre diversos llocs al llarg de l'any.
- Turistes vacacionals o MICE
Barcelona, Catalunya i Espanya es troben en una situació privilegiada per liderar el canvi d'era, així com per atreure les noves tipologies de turistes procedents de mercats emissors d'alt impacte. En aquest sentit, si bé el mercat nacional ha experimentat un augment de preus turístics del 22,3% entre 2019 i 2024, altres països del nostre entorn s'han encarit substancialment més, destacant França (35,1%) i Croàcia (44,8%). Existeix, per tant, marge de creixement per atreure turisme de major poder adquisitiu i conscienciació amb la sostenibilitat de les destinacions.
El desenvolupament de noves solucions, en qualsevol cas, és una tasca que requereix atenció contínua i la màxima col·laboració públic-privada per assegurar la seva adaptació a les necessitats de tots els actors involucrats. El repte és molt complex i així s'abordarà durant les dues jornades del Summit, mitjançant intervencions, ponències i taules rodones, a càrrec de destacats experts i personalitats de l'àmbit públic i privat.
Temari Tourism & Economy Barcelona Summit 2025
- D’INDÚSTRIA DELS ANYS ‘60 A ECOSISTEMA DEL SEGLE XXI.
- L’ACTUAL PERCEPCIÓ DELS MERCATS INTERNACIONALS.
- VALORS DE L’OFERTA.
- TURISME SOSTENIBLE.
- UN ECOSISTEMA EN EVOLUCIÓ: NOVES FÓRMULES TURÍSTIQUES.
- PROFESSIONALITAT I HOSPITALITY.
- FINANÇAMENT I INVERSIÓ EN EL SECTOR TURÍSTIC.
Barcelona, capital de referència en turisme
El turisme urbà s'ha convertit, en els darrers anys, en un fenomen global que a Barcelona atreu a prop de 30 milions de visitants cada any (el 50% pernocten i l'altre 50% entra i surt de la ciutat), que realitzen una despesa superior als 10.000 milions d'euros i generen més de 155.000 llocs de treball. Barcelona desenvolupa iniciatives per gestionar l'activitat turística i afavorir la convivència equilibrada amb els ciutadans residents, fomentant la desestacionalització i la desconcentració territorial, diversificant l'oferta i apostant per la promoció segmentada.
Agenda
- TOURISM & ECONOMY BARCELONA
- 2 y 3 d’abril de
- Auditori CosmoCaixa – Carrer Isaac Newton,
- Contacte: info@tourismandeconomysummit.com